08.06.2022

Eskişehir Duyu Bütünleme

Eskişehir Duyu Bütünleme

Kişilerin günlük yaşamdaki bağımsızlığını ve yaşam rollerini iş, uğraşı ve aktivite edindirilerek yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan terapi ve rehabilitasyon programıdır. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.

Ergoterapistler kişi ve toplulukların  istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını  daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek  bu amaca  ulaşırlar. Bu nedenle ergoterapi toplumsal katılımı artırmak için kişi, aktivite, çevre veya bunların bazılarının  veya hepsinin düzenlenmesi  ile  kişilerin yeterliğini artırmaya odaklanır. Örneğin; yataktan tekerlekli sandalyeye geçiş yöntemlerinin hastaya anlatılması, el kavraması olmayan kişiler için sapları değiştirilmiş çatal-bıçak, iş yerlerinde bel ve boyun sağlığını ve meslek yaralanmalarını önleyici doğru duruş hareket alışkanlıkları, duyusal bozukluklarda duyu bütünleme terapisi ergoterapi çalışma alanına girer. Ergoterapi; kişinin ruhsal, fiziksel, duygusal ve bilişsel yönlerini dikkate alır.

 

Ergoterapinin İlgi Alanları

Psikiyatrik Rehabilitasyon

El Rehabilitasyonu

Mesleki Rehabilitasyon

Toplum Temelli Rehabilitasyon

Onkolojik Rehabilitasyon

Kognitif Rehabilitasyon

Engelli Bireyler

Yardımcı Teknoloji

Geriatrik Rehabilitasyon

Nörolojik Rehabilitasyon

Pediatrik Rehabilitasyon

LGBTİ Bireyler

Mülteciler

 

Pediatrik Ergoterapi Alanında Çalışmalar Yapan Ergoterapistler Neyi Hedefliyorlar?

Çocuğun günlük yaşam aktivitelerini bağımsız gerçekleştirmesini hedefleyen ergoterapistler, çocuğun bilişsel, öğrenme, sosyal katılım, akran ilişkisi gibi  durumlarını da  geliştirmeyi  hedefler. Ergoterapistlerin pediatri alanında yaptığı bazı müdahaleler şunlardır;

 

1. Duyu Bütünleme Terapisi,

2. Davranış becerilerinin geliştirilmesi,

3. Sosyal becerilerin geliştirilmesi,

4. Kaba ve ince motor becerilerin geliştirilmesi

5. Bilişsel becerilerin geliştirilmesi

6. Günlük yaşam aktivitelerini yönetebilme durumu

7. Dil becerilenin geliştirilmesi

 

Ergoterapistler bireye özgü terapi planı oluşturur. Bireyin değerlendirme sonuçlarını, hoşlandığı aktiviteleri, sevdiği rengi vs. göze alarak kişi merkezli çalışır. Ergoterapistler, danışanlarının ev ve okul ortamında ve aile ortamında işlevsel olmaları için gerekli becerileri teşvik etmek, korumak ve geliştirmek için çalışırlar. Hayata aktif katılıma teşvik ederler:

 

* Öğrenme,

* Benlik saygısı,

* Özgüven,

* Bağımsızlık,

* Sosyal etkileşim

 

Bunlarla birlikte , en önemli rol çocuğun duyusal işleme bozukluklarını değerlendirmek ve hedeflemektir. Çocukların öğrenme engelinin kaldırılmasını ve daha regüle bir yaşam sürmesini hedeflemektedir.

 

ERGOTERAPİ ve DUYU BÜTÜNLEME

Ergoterapist Amerikalı Doktor J. Ayres tarafından uygulamaya konulmuş, özellikle otizm başta olmak üzere birçok duyusal bozukluğun çözümünde önemli bir rol üstlenen terapi yöntemidir.

 

Duyu bütünleme terapisi doğrudan merkezi sinir sistemine etki ettiğinden sinir sisteminin gelişiminin ve beyin gelişiminin oluşmasını sağlayan nöroplastisite gelişimini ve adaptasyonunu sağlayan nörolojik bir işlemdir.

 

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Ergoterapistler klinik ortamda 8 duyu sistemi üzerinde çalışırlar. Bu sistemler ;

 

* Vestibüler (denge)  Duyu: Beyincik ve iç kulakta yer alır. Yer çekimiyle bağlantılı olarak, vücudumuzun alan içerisinde nerede olduğunu, hızını, yönünü ve hareketini algılamamızı sağlar.

* Proprioseptif (Vücut Farkındalığı) Duyu: Kaslarda ve eklemlerde yer alır ve vücudumuzun nerede olduğunu söyler. Bununla birlikte vücut parçalarının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiklerine ilişkin bilgi verir.

* İnteroseptif Duyu: İç organlarımızdan gelen hisle alakalıdır. Acıkma, susamışlık hissi, tuvaletinin geldiğini hissetme, uykunun geldiğini hissetme gibi günlük yaşamdaki birçok hayatsal faaliyetin anlamlandırılmasını sağlar. Hisse uygun cevabı çıkarmak için harekete geçilmesini ister.

* Taktil Duyu (Dokunma): Deri vücudumuzu kaplayan en büyük organdır. Basınç, ağrı, soğuk-sıcak hissi ayırt etmek bu duyu ile mümkündür. Bebeklerin annelerini tanımasına yardımcı en önemli duyu sistemlerinden biridir. Bulunduğumuz ortamı ve çevremizi algılamamızda, buna uygun tepkiler geliştirmemizde yardımcı olur.

* Tat Duyusu: Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu gibi farklı tatları algılamamız sağlar.

* Koku Duyusu: Çevremizdeki kokular hakkında bilgi verir.

* İşitme Duyusu: Çevreden gelen seslerin anlamlandırılmasıyla ilgilidir.

* Görme Duyusu: Işık ile aktif hale gelir. Gözümüz ile nesneleri, insanları ve çevreyi daha iyi anlamlandırır ve ayırt ederiz.

 

Bütün bu uyarılara tepkisi normalin üstünde ya da altında gözlemleniyorsa veya duyusal uyaran arayışı içinde olmakla gözlemleniyorsa duyusal bozukluk probleminin varlığından söz edebiliriz.

 

Normal  duyusal süreçte, kişi kendi vücudundan gelen uyarılarla çevreden gelen uyarıları doğru bir şekilde algılar ve buna uygun bir davranış ya da buna uygun motor hareket çıktısı planlayıp dışa vurabilir. Normal duyusal sürecin bu aşamalarından herhangi birinde sorun yaşayan çocuklar, duyu bütünleme terapisine ihtiyaç duyarlar. Çünkü öğrenmenin temelinde duyu-motor gelişim yer almaktadır. Nöroplastite gelişimi duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi ile sağlanmktadır.

 

Ergoterapinin Terapi Yöntemlerinden Biri Olan Duyu Bütünleme Terapisinin Kullanıldığı Gruplar;

* Duyu Bütünleme Bozukluğu,

* Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB),

* Öğrenme Güçlükleri,

* Davranış Bozuklukları,

* Otizm,

* Serebral palsi,

* Down Sendromu,

* Gelişimsel gerilikler,

* İnce ve kaba motor fonksiyon bozukluğu,

* Zihinsel engeller,

* Psikososyal bozukluklar gibi,

 

Birçok durumda Ergoterapistlerin kullanmış olduğu terapi yöntemlerinden biri olan duyu bütünleme terapisinden ve birçok Ergoterapi terapi yöntemlerinden faydalanılabilir.





İLGİLİ BLOG YAZILARI

Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirmeleri İçin Ev-Temelli Olumlu Davranış Desteği Aile Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi
14.11.2024
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirmeleri İçin Ev-Temelli Olumlu Davranış Desteği Aile Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi

3501 TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında yürütülen “Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirmeleri İçin Ev-Temelli Olumlu Davranış Desteği Aile Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi” adlı projenin kapanış sempozyumu Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Detaylar
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler’e Ziyaret Gerçekleştirilmiştir
14.11.2024
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler’e Ziyaret Gerçekleştirilmiştir

Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi olarak Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimizdeki çalışmalar ile ilgili bilgi vermek için Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler’e ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Detaylar
Birimimiz İkinci Firma Anlaşmasını @muzedecafekitchen ve @oldesacoffee Firmaları İle Gerçekleştirmiştir
14.11.2024
Birimimiz İkinci Firma Anlaşmasını @muzedecafekitchen ve @oldesacoffee Firmaları İle Gerçekleştirmiştir

Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimiz ikinci firma anlaşmasını @muzedecafekitchen ve @oldesacoffee firmaları ile gerçekleştirmiştir.

Detaylar

İLETİŞİM FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

İsim Soyisim
Telefon
E-Posta Adresi
Mesajınız

İLETİŞİM

ADRES

Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR

TELEFON

0 (222) 243 0 243

GSM

0 (552) 743 0 243

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi Whatsapp