BLOG
Özel Eğitim ve Özel Eğitime gereksinimli çocuklar için görüş, tavsiye ve önerileri sunduğumuz yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Öğrenme güçlüğü olan bireyler, belirli öğrenme alanlarında zorluk yaşarlar. Bu zorlukların altında yatan sebeplerden biri de bellek sorunları olabilir.
DetaylarÖzel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) olan çocuklar akademik becerilerde güçlük yaşamanın yanında, davranışlarını kontrol etme, sosyal beceriler sergileme ve öz düzenleme becerilerinde de zorluklar yaşamaktadır.
DetaylarMesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Programı (MEİP) özel gereksinimli bireylerin çalışma yaşamına katılım için gerekli yeterlilikler alanında değerlendirilmesini ve gereksinim duyduğu desteklerin sunulmasını içermektedir.
DetaylarÇalışma yaşamına katılmak ve sürdürülebilir şekilde çalışmak yetişkinlik döneminde yaşam kalitesi düzeyini önemli seviyede arttırmaktadır.
DetaylarBu araştırmanın amacı, özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama performanslarını “Akıcı Okuma ve Okuduğunu Anlama Destek Eğitim Programı (OKA2DEP” ile değerlendirmektir.
DetaylarDili yazılı ya da sözlü anlamak ve kullanabilmek için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında ortaya çıkan; dinleme, konuşma, okuma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma ya da matematiksel işlemleri yapma güçlüğü nedeniyle özel eğitim hizmetlerine ihtiyacı olan bireylerdir.
DetaylarDikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, ataklık ve dürtüsellik özelliklerinin belirgin olduğu, etkinlik ve görevleri sürdürme ve tamamlamada güçlük çekilen ve bu özellikler nedeni ile belirgin sorunlar yaşanan gelişimsel bir bozukluktur (Öktem, 2009).
DetaylarÖzel eğitime ihtiyacı olan bireyler açıklanırken birçok kavrama gerek duyulmaktadır.
DetaylarÇocuğun yaşantısında ilk eğitimini aldığı, gelişiminin desteklendiği yer ailedir.
DetaylarSosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim, ilgi ve etkinliklerdeki sınırlılığı erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve bu özellikleri nedeniyle özel eğitim hizmetlerine ihtiyacı olan bireylerdir.
DetaylarÖzel eğitim gerektiren bireylerin tanılaması, uygun eğitim hizmetlerinden yararlanmaları açısından önemlidir.
DetaylarAnne ve baba adayları, sağlıklı bir bebek hayaliyle 9 ay boyunca hazırlık yapmaktadırlar.
DetaylarBeslenme, ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken yaşadıkları sorunlardan sadece bir tanesidir.
DetaylarÇocuğunuzda sınırlı türde besin tüketme, yemek seçme gibi beslenme sorunları gözlemlediğinizde yapılması gereken ilk şey tıbbî değerlendirmeye başvurmaktır.
DetaylarBu kısımda ailelerin çocuklarının beslenme sorunlarının üstesinden gelebilmeleri için evlerinde uygulayabilecekleri bazı temel öneriler yer almaktadır.
DetaylarDil ve Konuşma Güçlüğü Olan Çocuklar Konuşmanın akışında, ritminde, tizliğinde, vurgularında, ses birimlerinin çıkarılışında, artikülâsyonunda, anlamında bozukluğu bulunan bireydir.
DetaylarKaçıp giden ve kaybolan otizmli çocuklar son zamanlarda medya haberlerine sıkça konu olmakta ve bu davranışların sebep olduğu olumsuz sonuçlar otizmli çocuğa sahip aileleri çaresizliğe sürüklemekte ve gelecekle ilgili olumsuz kaygılara neden olmaktadır.
Detaylarİletişim kurarken birçok otizmli çocuk ve yetişkinlerin özellikle konuşma başlatma ve sürdürmede zorlukları vardır.
DetaylarKişilerin günlük yaşamdaki bağımsızlığını ve yaşam rollerini iş, uğraşı ve aktivite edindirilerek yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan terapi ve rehabilitasyon programıdır. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.
DetaylarOtizm alanında dünyaca tanınan saha tecrübesine sahip bilim insanlarınca hazırlanmış çağın ilerisinde bir eğitim müfredatımız var.
DetaylarRutin çizelgeleri oluşturduğunuzda çocuklarınız daha odaklı ve bağımsız olabilirler ve böylece siz de kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Detaylar1997 yılında çıkan 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 14. maddesinde; “Özel eğitim gerektiren bireylere, her tür ve kademedeki eğitim ortamlarında devam ettiği eğitim programlarının amaçlarını gerçekleştirmek üzere özel eğitim desteği verilir.
DetaylarBedensel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının Genel Amacı bedensel yetersizliği olan bireylerin;
DetaylarModüllerde yer alan hedef/hedef davranışlar “Bedensel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının genel amaçlarına ulaşmayı sağlayacak nitelikte belirlenmiştir.
DetaylarDil ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının Genel Amacı dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin;
DetaylarÖğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının Genel Amacı öğrenme güçlüğü olan bireylerin;
DetaylarHedef belirleme iki amaca hizmet edebilir: bireylerin var olan becerilerini geliştirmek ya da akıcılığını artırmak. Hedef koyarken aşağıdaki işlemler uygulanmalıdır.
DetaylarÖzel eğitime gereksinimi olan bireyler, öğrenme sürecinde farklı ve çoklu öğrenme tekniklerinin kullanılması ve birden çok duyuya hitap eden uygulamaların yürütülmesi durumunda daha rahat öğrenirler.
DetaylarOtizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının Genel Amacı otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin;
DetaylarBireyin hedef davranışın akran, yetişkin bir model ya da kendisi tarafından sergilendiği videoyu izlemesini ve ardından bu davranışı yerine getirmesini içeren etkili bir öğretim yöntemidir.
DetaylarÖzel eğitime gereksinimi olan bireyler, öğrenme sürecinde farklı ve çoklu öğrenme tekniklerinin kullanılması ve birden çok duyuya hitap eden uygulamaların yürütülmesi durumunda daha rahat öğrenirler. Yetersizlikten etkilenmiş her bir bireyin yetersizlikten etkilenme türü, derecesi, yetersizliğin oluş zamanı, sağlanan hizmetler ve bireysel özellikleri birbirinden farklıdır.
DetaylarDisleksi, okumada, harfleri ve kelimeleri ilişkilendirmede ve konuşma seslerini belirlemede oluşan
DetaylarOtizm spektrum bozukluğu, sosyal işlevsellik ve iletişim problemleri ile karakterize edilen
DetaylarErgoterapi seanslarımızda, çocuklarımızın gereksinimleri gözlem ve değerlendirmeler yapılarak belirlenir.
DetaylarBir eğitim modeli olarak kabul edilen Sözel Davranış, davranış bilimci B.F. Skinner’in teorileri ile ABA (Uygulamalı Davranış Analizi) ilkelerini kullanarak iletişim kurma becerisi öğretir.
DetaylarCinsel dürtülerle birlikte dünyaya gözünü açan insanoğlunun mutluluğu da yaşam kalitesi de doğrudan bu dürtülerin etkisi altındadır. Kısaca cinsellik insanlığın ayrılmaz bir parçasıdır.
DetaylarEtkinlik Çizelgeleri (Activity Schedules): Etkinlik çizelgeleri Princeton Child Development Institute (PCDI)’da 20 yılı aşkın bilimsel çalışmalar sonucunda geliştirilmiştir. PCDI’da çalışan uzmanlar, otizmli yetişkin ve çocukların birçok şeyi öğrendikleri
DetaylarReplikli Öğretim (Scripts and Script Fading Procedure), çocuklara etkileşime girme, sohbet başlatma ve sürdürme becerilerini öğretmek amacıyla kullanılmaktadır. Ebeveyn ve eğitimciler kendi deneyimlerinden bilirler ki, otizmli çocukların sözcük dağarcığını geliştirmek, onların sohbet etmelerini garantilemez.
DetaylarDört bölümden oluşan bu yazı dizisinin amacı, yaşam örüntüsünün büyük bölümünü ev ortamında geçiren otizmli çocukların davranış sorunlarını belirleme, davranışın işlevini anlama ve kontrol altına tutma stratejileri konusunda ebeveyleri bilgilendirmekdir.
DetaylarDört bölümden oluşan yazı dizimizin 2’ci bölmüne gelmiş bulunmaktayız. Yazı dizimizin amacı, yaşam örüntüsünün büyük bölümünü ev ortamında geçiren otizmli çocukların davranış sorunlarını belirleme, davranışın işlevini anlama ve kontrol altına tutma stratejileri konusunda ebeveyleri bilgilendirmekdir.
DetaylarDört bölümden oluşan yazı dizimizin 3’cü bölmüne gelmiş bulunmaktayız. Yazı dizimizin amacı, yaşam örüntüsünün büyük bölümünü ev ortamında geçiren otizmli çocukların davranış sorunlarını belirleme, davranışın işlevini anlama ve kontrol altına tutma stratejileri konusunda ebeveyleri bilgilendirmekdir.
DetaylarSallanma, kafayı vurma, başparmak emme, parmak ısırma ve inleme gibi duyusal uyaran elde etmek amacıyla yapılan davranışlar, gelişimsel yetersizlikleri olan çocuklar ve yetişkinler arasında çok sık görülür.
DetaylarABA programlarına yöneltilen eleştirilerin ortak yönü, oyun becerilerine yeterince odaklanmadığımız yönündedir. Aslına bakarsanız, eleştiren kişiler, bizim tek ilgilendiğimiz şeyin akademik, öz-bakım ve dil alıştırmaları yapmak olduğunu, oysa küçük çocukların her şeyi oyunla öğrendiğini söyleyerek şikayetlerini dile getirirler.
DetaylarŞimdi benzer nesneler kutunuzu ve benzer resim kartlarından ikili setlerinizi ortaya çıkarma zamanı geldi. Sırada nesneleri eşleme çalışmaları var!! Kimi çocuk bu beceriyi en iyi, hoşlandığı nesnelerin gerçeğini ya da resmini kullandığınız zaman edinir.
DetaylarYap-boz becerileri, çalışmalarınızın eğlenceli kısmı haline gelebilir, zira otizmli çocukların çoğunun görsel yönleri çok güçlüdür ve yapbozlar bu anlamda etkin bir ödül görevi görebilmektedir.
DetaylarKaçıp giden ve kaybolan otizmli çocuklar son zamanlarda medya haberlerine sıkça konu olmakta ve bu davranışların sebep olduğu olumsuz sonuçlar otizmli çocuğa sahip aileleri çaresizliğe sürüklemekte ve gelecekle ilgili olumsuz kaygılara neden olmaktadır.
DetaylarEl yıkama, bir özbakım becerisidir ve paltosunu okuldaki dolabına asmaya, kaşık çatal kullanma veya gömleğini giymeye varan pek çok beceri, otizmli çocuğa diğer becerilerinden farklı bir biçimde öğretilmelidir.
DetaylarABA uygulamalarında vazgeçilmez bir öneme sahip olan sembol pekiştireçler (çıkartma, onay işareti, gülen yüz, çay fişi, gazoz kapağı, demir para, vb.) genellikle yanlış uygulanır.
DetaylarİLETİŞİM FORMU
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM
Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR
0 (222) 243 0 243
0 (552) 743 0 243
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.