15.11.2020

Evde Oyunla Öğretim 2

Evde Oyunla Öğretim 2

OYUNLA EVİNİZDE OTİZMLİ ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEBİLİRSİNİZ

Etkinlik Serisi 2

Yazar: Prof. Dr. Binyamin Birkan

Şimdi benzer nesneler kutunuzu ve benzer resim kartlarından ikili setlerinizi ortaya çıkarma zamanı geldi. Sırada nesneleri eşleme çalışmaları var!! Kimi çocuk bu beceriyi en iyi, hoşlandığı nesnelerin gerçeğini ya da resmini kullandığınız zaman edinir. Eşleme çalışırken, mutlaka nesnenin adını ve işaret diliyle “eşle” sözcüğünü ya “eşle” dememin yerine ya da hem eşle deyip hem de işaret diliyle eşle komutunu vererek kullanırım, bu şekilde çalışmanın çok daha yararlı olacağını kesinlikle söyleyebilirim. Bu da çocuğun dilin ve basit sözcüklerin gömülü olarak yerleşmesine yardım eder. Çocuklar, sözcükleri ne kadar sık duyarlarsa o kadar nesne tanıma becerileri artar ve nesnelerin adlarını ayırt etmeye başlamaları mümkün hale gelir. Hatta çocuğunuz, o sözcüğü eşleme etkinliğinde o kadar sık eşleştirir ki, eko yapmaya dahi başlayabilir. Bu beceriyi öğretmenin neye benzediği aşağıda anlatılmaktadır, Toprak, masada nesnelerle meşgul olabilmektedir:

  • Anne: Masaya kaşık, plastik ayıcık figürü ve yumuşak malzemeden yapılmış küçük bir kedi figürü koyar. Ardından Toprak’ın eline masadakiyle tıpatıp aynı başka bir ayıcık figürü verir ve “ayıcık” derken Toprak’ın kendi ayıcığını masadaki ayıcığın yanına koyması için jestler yapar (el işaretleri veya hareketleri vb.)

  • Toprak: Ayıcığı, diğer ayıcığın yanına koyar.

  • Anne: “Doğru” ardından diğer, eş ayıcık figürünü alıp Toprak’a verir. “Ayıcığı eşle.”

  • Toprak: Ayıcığı yardım almadan eşler.

  • Anne: Toprak’a köpük baloncuklar üfler.

Eşleme becerilerini öğretirken, çocuğun çalıştığınız nesnelerle oynamasına izin vermeyin. Eğer Toprak’ın eline aldığı ayıcıkla biraz oynamadan onu diğer ayıcığın yanına koyamayacağını düşünüyorsanız, ya eşleştirme için başka nesneler seçmelisiniz veya figürler yerine resimler kullanmalısınız. Aynı usül hem resim eşlemede, hem de 3 Boyutlu nesnelerde kullanılmalıdır. Toprak, resimleri resimlerle, gerçek nesneleri gerçek nesnelerle eşleme konusunda ustalaşır ustalaşmaz, nesneleri karıştırarak resimleri gerçek nesnelerle eşleştirmesini sağlamalısınız.

Bu yazı BBA'dan alıntı yapılmıştır. https://bbaotizm.com/





İLGİLİ BLOG YAZILARI

Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti
21.02.2024
Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti

Bir dizi çalışma için Eskişehir'e gelen Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı sayın Yunus KILIÇ, beraberinde Özel Eğitim Kurumları Federasyonu Genel başkan yardımcısı sayın Mehmet TOPSAKAL ile birlikte kurumumuza ziyarette bulunmuştur.

Detaylar
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı
21.12.2023
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı

Öğrenme güçlüğü olan bireyler, belirli öğrenme alanlarında zorluk yaşarlar. Bu zorlukların altında yatan sebeplerden biri de bellek sorunları olabilir.

Detaylar
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti
20.12.2023
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti

Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık (MEİP) Birimi öğrencileri Birsen Kebaptan almış oldukları paket servis seti hazırlama işini başarılı bir şekilde tamamlayarak yaptıkları 1000 tane seti Birsen Kebap Batıkent Şubesine teslim etmişlerdir.

Detaylar

İLETİŞİM FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

İsim Soyisim
Telefon
E-Posta Adresi
Mesajınız

İLETİŞİM

ADRES

Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR

TELEFON

0 (222) 243 0 243

GSM

0 (552) 743 0 243

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi Whatsapp