21.12.2023
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı
Öğrenme güçlüğü olan bireyler, belirli öğrenme alanlarında zorluk yaşarlar. Bu zorlukların altında yatan sebeplerden biri de bellek sorunları olabilir. Öğrenme ve bellek, bireyin bilgiyi alması, işlemesi ve gerektiğinde bu bilgiyi kullanabilmesi için kritik öneme sahip iki temel süreçtir (Smith et al., 2006).
Bellek, bilgilerin kodlanması, depolanması ve geri çağrılması süreçlerinden oluşur. Öğrenme güçlüğü olan bireylerde, bu süreçlerden herhangi birinde veya birkaçında sorun yaşanabilir (Martin & Fabes, 2009). Örneğin, bir öğrenci yeni bir bilgiyi kodlama aşamasında zorlanabilir. Ya da depolanan bilgiyi geri çağırma aşamasında sorun yaşayabilir.
Bu bağlamda, Arş. Gör. Mehmet Okur'un "Öğrenme güçlüğü ve Çalışma Belleği" üzerine gerçekleştirdiği araştırma büyük bir öneme sahiptir. Kurumumuzdan öğrenciler, Mehmet Okur'un online eğitimine katılarak çalışma belleği müdahale programından faydalanmışlardır. Öğrenme güçlüğünde bellek çalışmalarının bu denli kritik olduğunu düşünürsek, bu eğitime katılan öğrencilere kurum olarak teşekkür etmemiz gerekir.
Bununla birlikte, öğrenme güçlüğü olan bireylerin bellek sorunlarını aşmalarına yardımcı olabilecek birçok strateji ve yaklaşım online eğitimde uygulanmıştır. Öğretmenler ve aileler, bellek becerilerini geliştirmek için özel teknikler ve yöntemler kullanarak bu bireylerin akademik başarısını artırabilir (Mastropieri & Scruggs, 2010).
Sonuç olarak, öğrenme güçlüğü ve bellek arasında derin bir ilişki bulunmaktadır. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin bellek sorunlarına özel yaklaşımlarla ve stratejilerle destek olmak, onların akademik ve sosyal hayatlarındaki başarısını artırabilir.
**Kaynakça:**
- Smith, J., et al. (2006). *Learning and Memory: A Comprehensive Approach*. Wiley Publications.
- Martin, C.L. & Fabes, R.A. (2009). *Discovering Child Development*. Cengage Learning.
- Gathercole, S.E. & Alloway, T.P. (2007). *Understanding Working Memory*. Sage Publications.
- Mastropieri, M.A. & Scruggs, T.E. (2010). *The Inclusive Classroom*. Pearson Education.
İLGİLİ BLOG YAZILARI
3501 TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında yürütülen “Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirmeleri İçin Ev-Temelli Olumlu Davranış Desteği Aile Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi” adlı projenin kapanış sempozyumu Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.
DetaylarYapı Taşı Özel Eğitim Akademisi olarak Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimizdeki çalışmalar ile ilgili bilgi vermek için Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler’e ziyaret gerçekleştirilmiştir.
DetaylarMesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimiz ikinci firma anlaşmasını @muzedecafekitchen ve @oldesacoffee firmaları ile gerçekleştirmiştir.
DetaylarİLETİŞİM FORMU
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM
Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR
0 (222) 243 0 243
0 (552) 743 0 243
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.