08.06.2022
Rutin Çizelgesi Oluşturma
Rutin çizelgeleri oluşturduğunuzda çocuklarınız daha odaklı ve bağımsız olabilirler ve böylece siz de kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Günün tamamı veya belirli bir bölümü için rutin oluştururken etkinlik çizelgelerinden yararlanabilirsiniz.
Etkinlik çizelgesi bireyi bir dizi etkinliği yerine getirmeye yönlendiren fotoğraf/resim ya da sözcük setidir. Bir etkinlik çizelgesi çeşitli biçimlerde sunulabilir; ancak esas olarak çizelge çocuğu bir beceriyi yapmaya, bir etkinliğe katılmaya yönlendiren bir dizi görsel veya yazılı ipucu serisinden oluşur. Çocuğun özelliklerine bağlı olarak çok ayrıntılı (bir beceriyi tüm basamaklarına ayırarak) ya da çok genel (bir etkinlik için bir görsel ya da sembol kullanarak) hazırlanabilir. Aşamalı yardımla çocuklar çizelge dosyasını almayı, ilk görseli işaret etmeyi, etkinliği yerine getirmeyi ve sonraki etkinlik için diğer görsele geçmeyi öğrenirler. Çizelge kullanmayı öğretmenin amacı çocukların yardım almaksızın etkinlikleri yerine getirebilmelerini sağlamaktır.
Bir sabah rutini için çizelge hazırlarken ihtiyaç duyacaklarınız:
- Çizelgeye yerleştirilecek sabah rutini görselleri
- Bir adet karton dosya
- Makas
- Cetvel
- Yapıştırıcı
- Pastel boya
- Yapışkanlı mıknatıslar
Oluşturacağınız sabah rutini çizelgesi için ihtiyaç duyacağınız görseller.
İlk işiniz çizelge görsellerini boyamak. Çocuğunuz görselleri boyarken her resim (rutin) ve bunların ne anlama geldiği hakkında konuşun ve talep ettiğinde ona yardımcı olun.
Çizelgede fazladan boş bir kutu olduğunu fark edeceksiniz… Bu boş kutuyu, becerilerden birini çocuğunuzun sabah rutinine daha iyi uyan başka bir beceri ile değiştirmek için kullanılabilirsiniz. Sonra, rutin resimlerini noktaların üzerinden keserek ayırın.
Sonra dosyayı açın ve resimleri çocuğunuzun sabah rutinine uyacak şekilde en mantıklı olduğunu düşündüğünüz sıraya göre düzenleyin. Rutin resimlerini istediğiniz sıraya göre yerleştirdikten sonra, bir yapıştırıcıyla dosyaya yapıştırın.
Tüm resimler yapıştırıldıktan sonra, kanatları oluşturmak ve kesilmesi gereken yerleri işaretlemek için bir cetvelle beceri resimlerinin aralarına düz çizgiler çizin.
Daha sonra her rutin üzerine bir mıknatıs yapıştırmak için yeterli alan bıraktığınızdan emin olarak dosyanın alt kısmını çizdiğiniz yerlerden keserek kanatlar oluşturun.
Sonra her biri yaklaşık 2,5 cm genişliğinde 14 adet yapışkanlı mıknatıs bant kesin.
Ve her beceri resminin tam üzerine bir mıknatıs parçası yapıştırın. Mıknatısı iyi yerleştirmek için, yapıştırılan mıknatıs parçalarının her birine ikinci bir manyetik parçayı (manyetik tarafı alta, etiket tarafı yukarı) tutturun, ardından her seferinde bir tane kanat kapatarak mıknatıs parçalarını kestiğiniz kanatların uç kısımlarına yapıştırın.
Ve dosyanın üstüne bir başlık yazın (Can’ın sabah rutini).
Çizelgenin bitmiş hali bu şekilde görünmeli!
Kaynak: Bünyamin Birkan Akademi Eskişehir https://bbaotizm.com/
İLGİLİ BLOG YAZILARI
3501 TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında yürütülen “Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Öz Düzenleme Becerileri ve Olumlu Davranış Geliştirmeleri İçin Ev-Temelli Olumlu Davranış Desteği Aile Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi” adlı projenin kapanış sempozyumu Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.
DetaylarYapı Taşı Özel Eğitim Akademisi olarak Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimizdeki çalışmalar ile ilgili bilgi vermek için Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler’e ziyaret gerçekleştirilmiştir.
DetaylarMesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık Birimimiz ikinci firma anlaşmasını @muzedecafekitchen ve @oldesacoffee firmaları ile gerçekleştirmiştir.
DetaylarİLETİŞİM FORMU
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM
Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR
0 (222) 243 0 243
0 (552) 743 0 243
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.